Jak bezpiecznie przewieść wypieki? Opakowania cukiernicze

Pakowanie wypieków, tak by przetrwały podróż do miejsca docelowego jest trudnym zadaniem nie tylko dla profesjonalnych cukierników, ale także domowych kucharzy, którzy przygotowali słodkości na wyjątkową okazję. Chyba najgorszy możliwy bieg wydarzeń to przypadek, w którym nasze piękne ciasta całkowicie zrujnują się w trakcie przewożenia. W dzisiejszym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie jak pakować wypieki do transportu. Zapraszamy do lektury!
Opakowania cukiernicze kartonowe
Do niedawna najpopularniejsze opakowania cukiernicze wykonywane były z plastiku. Jest to materiał trwały, ale posiada także sporo wad, z których największą jest produkcja dużej ilości trudnych w recyklingu odpadów. Większość piekarni zupełnie odchodzi od korzystania z plastiku na rzecz bardziej ekologicznych, kartonowych opakowań. Kartonowe opakowania cukiernicze wykonane są z materiałów najlepszej jakości – trójwarstwowa tektura o fali E, czyli mikrofali idealnie sprawdzi się w przechowywanie właściwie każdego wypieku. Twardy materiał ochroni ciasta przed wszelkimi przeciwnościami i pozwoli przetransportować wypieki bezpiecznie tam, gdzie są potrzebne. Niezależnie od tego, czy jesteś właścicielem piekarni lub cukiernia, czy potrzebujesz opakowań na własny, domowy użytek, kartonowe opakowania cukiernicze są świetnym rozwiązaniem dla każdego!
Jak przewozić wypieki? Opakowania cukiernicze
Sprawny i bezstresowy transport wypieków nie zależy oczywiście jedynie od pudełka, które użyjemy. Oczywiście ma ono duży wpływ na nasze powodzenie, jednak jest jeszcze kilka innych czynników, które mają duży wpływ na powodzenie tej misji:
- temperatura przewozu wypieków – jeśli za oknem panują tropikalne upały, należy mieć na uwadze fakt, by utrzymywać ciasto w chłodnej temperaturze. W tym celu można użyć lodówki turystycznej, wkładów chłodzących lub innych domowych sposobów na to, by naszym słodkościom nie było zbyt ciepło. Pamiętajmy także o włączeniu klimatyzacji
- wielkość pudełka cukierniczego – bardzo ważną kwestią jest dobór gabarytów pudełka do wielkości naszego ciasta. Musimy pamiętać o tym, aby nigdy nie dobierać pudełka “na styk”, czyli idealnie w rozmiarze cista, ponieważ podczas pozwożenia cisto może ulec zgnieceniu, co oczywiście wpłynie na jego wygląd
- przewożenie ciast z lustrzaną glazurą – lustrzana glazura to bardzo kapryśna dekoracja, która nie lubi przewożenia, a nawet dotykania, dlatego przed umieszczeniem ciasta w pudełku należy je jak najlepiej zmrozić.
Opakowania cukiernicze z okienkiem – opakowania na wyroby cukiernicze
Nie jest żadną tajemnicą fakt, że nie każde opakowanie jest wystarczająco twarde, by w pełni ochronić nasze cenne wypieki. Opakowania cukiernicze z okienkiem najczęściej wykonywane są z cienkiej tektury, dlatego polecamy je do przewożenia mniejszych ciasteczek albo babeczek. Do niezaprzeczalnych zalet takiego rodzaju opakowania należy świetna prezencja, ponieważ piękne słodkości można zobaczyć nawet gdy pudełko jest zamknięte.
Artykuł powstał we współpracy ze sklep.margopack.pl