Topper do tortu – na jaki warto stawiać?
Tworzenie wykwintnych wyrobów cukierniczych to dla wielu nie tylko świetna zabawa w kuchni, ale często również i pasja czy wręcz sposób na zarabianie. W przypadku wypieków na specjalne okazje zawsze chcemy, by przygotowane przez nas torty wyglądały zjawiskowo i wzbudzały zachwyt u klientów czy gości. Bardzo ważnym elementem dekoracyjnych tortów okolicznościowych są między innymi toppery. Czym one jednak właściwie są, jak się ich używa, a także jak je dobrze wybrać?
Czym jest topper do tortu?
Topper do tortu to unikalna dekoracja, która stanowi naprawdę rewelacyjne zwieńczenie każdego wyrobu cukierniczego. Jest to mała ozdoba, która jest wbijana na gotowy tort. Dzięki temu możemy lepiej spersonalizować go pod kątem okazji. Na rynku znajdziemy wiele gotowych topperów, które możemy kupić od ręki – najczęściej znajdziemy na nich opis okazji, z jakiej tworzony jest tort, choć bez problemu znajdziemy również bardziej ekstrawaganckie toppery, na przykład brandowane jakąś znaną marką filmową. Nic również nie stoi na przeszkodzie, aby zamówić spersonalizowany topper, dzięki któremu nasz tort będzie wyglądać naprawdę unikalne.
Jak odpowiednio wybrać topper do tortu?
Najczęściej nasze rozterki dotyczące wyboru topperu dotyczą materiału, który zostanie do jego wykonania użyty. Najczęściej wykorzystuje się albo plastik, albo drewna. Plusem topperów z plexy jest bez wątpienia większa szczegółowość napisu, a także większa intensywność koloru, co oczywiście trochę kosztuje. Topper z drewna jest tańszy, lecz mniej trwały, mniej szczegółowy oraz trudniejszy w obróbce, jeżeli chcemy uzyskać intensywną barwę.
W co warto dodatkowo zainwestować w przypadku pieczenia tortu?
Topper jest jedynie zwieńczeniem całego tortu. Jeżeli zaś chcemy zacząć bawić się w tworzenie takich wypieków w półprofesjonalny sposób, warto jest zaopatrzyć się również w inne narzędzia. Przydać mogą się na przykład specjalne dekoratory, szpatułki idealne do modelowania tortu, wałki dekoracyjne, nożyki modelarskie czy profesjonalne formy do pieczenia.