Dobry chleb – czyli jaki ?

Pieczywo stanowi podstawę polskiej kuchni i większość z nas nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji bez kilku kromek chrupiącego chleba. Jednak chleb chlebowi nierówny – na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się produkty chlebopodobne, które z pełnowartościowym pieczywem nie mają wiele wspólnego. Spożycie chleba czy bułek bogatych w spulchniacze czy ulepszacze smaku to prosty przepis na zaburzenia trawienia, a co za tym idzie, gorsze samopoczucie. Zatem jak rozpoznać zdrowy chleb bez konserwantów?
Dobry chleb – kolor ma znaczenie
Wybierając chleb w piekarni czy sklepie w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagi na jego kolor. Bochenek chleba pszennego o jasnym, wręcz białym odcieniu to najprawdopodobniej efekt zastosowania sztucznych polepszaczy w procesie wypiekania. Prawdziwie naturalny chleb pszenny powinien kusić swoją złocistą, chrupiącą skórką.
Chleb żytni bez konserwantów, który w porównaniu do chleba pszennego charakteryzuje się znacznie większą zawartością cennych składników odżywczych jak błonnik, magnez czy żelazo, można łatwo rozpoznać po jego kolorze wpadającym w mocno szare tony.
Zobacz także: https://namaste.com.pl/jak-przechowywac-pieczywo-aby-dluzej-zachowalo-swiezosc/
Gdzie szukać takiego chleba? Niewielka piekarnia z wieloletnimi tradycjami to szansa na pieczywo najlepszej jakości wypiekane w oparciu o rodzinne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia.
Pełnowartościowy chleb – waga i sprężystość
Nie tylko kolor okazuje się skutecznym wyróżnikiem dobrego chleba. Jest nim również waga, która w przypadku naturalnego bochenka chleba najczęściej jest wyraźnie większa niż chleba wypełnionego po brzegi spulchniaczami i ulepszaczami smaku. Lekkiego chleba należy wystrzegać się jak ognia, podobnie zresztą jak pieczywa, które po ściśnięciu nie powraca do swojej pierwotnej postaci. To również jednoznaczny sygnał świadczący o użyciu syntetycznych składników podczas pieczenia.
Dobry chleb to chleb na zakwasie
Pieczywo na zakwasie to prawdziwe bogactwo smaku i aromatu, ale przede wszystkich cennych susbtancji odżywczych. Chleb na bazie zakwasu posiada niski indeks glikemiczny, dobre właściwości antyoksydacyjne będące zasługą bakterii uczestniczących w procesie fermentacji zboża czy też wysoką ilość żelaza i naturalnego błonnika. Nawet jeśli bochenki w piekarni nie są oznaczone etykietami, chleb na zakwasie łatwo odróżnić od pozostałych – wyróżnia się zbitą, wręcz wilgotną strukturą oraz charakterystyczny, kwaskowym zapachem.