Jak zachować czyste szło w barze? Praktyczne wskazówki

Dobra opinia lokalu gastronomicznego opiera się w zasadzie na trzech filarach: profesjonalnej obsłudze, wysokiej jakości podawanych dań oraz czystości. Każdy z tych elementów jest niezbędny do uzyskania i utrzymania renomy lokalu. Uchybienie w którymkolwiek z nich może zagrozić rentowności całego biznesu. Oczywiście, są różne lokale gastronomiczne, a co za tym idzie, różne potrzeby. Inaczej spełnia się poszczególne punkty w restauracji, cukierni, stołówce pracowniczej, a zupełnie inaczej w barze. Jak dbać o szklaną zastawę, przy maksymalnym obłożeniu lokalu? Czy zmywarki barowe to dobre rozwiązanie dla Twojego biznesu?
Czysta zastawa barowa – co na nią wpływa?
Większość naczyń używanych w barach jest wykonanych ze szkła. Naczynia porcelanowe są w mniejszości. Ważna jest więc nie tylko jakość mycia, ale także to, aby na zastawie nie zostawały zacieki i inne zanieczyszczenia. Istotnym jest, aby naczynia wykonane były z wysokiej jakości szkła, które zachowa swoje właściwości (przede wszystkim przejrzystość) nawet po wielokrotnym wykorzystaniu.
Porządne szkło, płukane w wodzie osmotycznej nie musi być nawet polerowane. Skraca to czas mycia, a więc zmniejsza koszty. Sama ilość czasu potrzebnego do mycia szkła również jest ważna. Szkło kieliszkowe jest stosunkowo delikatne, a więc nie powinno być zbyt długo nastawione na działanie wody w wysokiej temperaturze. Sama jakość wody również jest istotna. Najlepsza to ta, o możliwie najmniejszym stopniu zmineralizowania. W końcu to właśnie minerały tworzą osad na umytych naczyniach.
Zmywarki gastronomiczne do szkła – dobre rozwiązanie dla baru!
Oddzielny segment maszyn zmywających dla gastronomii tworzą dedykowane zmywarki barowe. Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii obiegu wody oraz wysokich temperatur są świetną alternatywą dla mycia ręcznego. Stosunkowo niewielkie kształty (zmieszczą się pod kontuarem) oraz szybkość mycia, sprawiają, że czyszczenie zastawy w barach jest bezproblemowe, nie angażuje dodatkowych pracowników, a co najważniejsze, zapewnia czyste, sterylne naczynia zawsze będą pod ręką.
Należy wspomnieć również o oszczędnościach jakie niosą ze sobą zmywarki barowe, objawiające się najczęściej w postaci mniejszych rachunków za wodę i prąd. Jeśli chodzi o jakość mycia, współczesne zmywarki barowe oferują standard o wiele lepszy do mycia ręcznego, przy wspomnianych wcześniej oszczędnościach.
Zachowanie czystości w barze, przy jednoczesnym utrzymywaniu odpowiednich standardów może być trudne, przede wszystkim w przypadku lokali o dużej liczbie klientów. W takim przypadku każde ułatwienie, które jednocześnie może przynieść oszczędności, jest na wagę złota. Jednym z takich usprawnień, może być zastosowanie właśnie dedykowanych zmywarek gastronomicznych do szkła.