3 C
Warszawa
poniedziałek, 28 listopada, 2022

Beton komórkowy — co go wyróżnia?

Obecnie jednym z najczęściej wykorzystywanych materiałów budowlanych jest beton komórkowy, nazywany także gazbetonem. Stosuje się go głównie w budownictwie jednorodzinnym do wznoszenia ścian, jednak nierzadko używany jest również podczas większych inwestycji. Materiał ten jest ceniony ze względu na szereg korzystnych właściwości i dużą wytrzymałość. Co wyróżnia beton komórkowy? Podpowiadamy.

Czym jest beton komórkowy?

Beton komórkowy w Koninie i wielu innych miejscowościach jest ceniony i wykorzystywany ze względu na to, że jest to najlżejsza odmiana betonu. Jak sama nazwa wskazuje, na jego powierzchni powstają pory, czyli komórki, dlatego też spieniony beton jest niezwykle lekki. Powietrze w mieszance, która służy do jego przygotowania, może stanowić nawet 85% objętości. Jest ceniony przez inwestorów, a także pracowników budowlanych za jego łatwość obróbki, dobry współczynnik przewodzenia ciepła, a także właściwości akustyczne i wytrzymałość.

Beton komórkowy a jego właściwości termoizolacyjne

Beton komórkowy jest ceniony ze względu na swoje doskonałe właściwości termoizolacyjne, określane przez wskaźnik lambda. Parametr ten uzależniony jest od gęstości wybranego materiału. Najlepszym izolatorem jest więc beton komórkowy o niskiej gęstości rzędu 300-400 g/cm3, który ze względu na swoje doskonałe właściwości może być stosowany nawet do tworzenia niezaizolowanych, jednowarstwowych ścian.

Beton komórkowy a ognioodporność

Kolejną zaletą betonu komórkowego jest jego wysoki poziom ognioodporności. Uznawany jest on właściwie za materiał niepalny, ponieważ klasyfikowany jest w najwyższej klasie odporności ogniowej oznaczonej jako A1. Dodatkowo materiał ten w kontakcie z płomieniem nie nagrzewa się i nie wytwarza szkodliwych dla zdrowia substancji. Ogólnie uznawany jest on za dość ekologiczny surowiec ze względu na to, że nie zawiera żadnych związków szkodliwych dla zdrowia lub środowiska. Dodatkowo jest odporny na działanie pleśni czy grzybów. Nie ulega zawilgoceniu i ma właściwości mrozoodporne.

Najnowsze artykuły