Domowe wyroby wędliniarskie – poznaj ich największe zalety
Polacy kochają domowe wyroby wędliniarskie. Nic w tym dziwnego. Ty również się w nich zakochasz, kiedy poznasz ich największe zalety.
Domowe wyroby są zdrowsze
Jeśli spojrzeć na wszystkie domowe wyroby wędliniarskie to kiełbasa cieszy się wśród nich największą popularnością. Nie może to dziwić, kupiona w sklepie często zawiera azotyny, które są związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na niektóre rodzaje raka – natomiast kiełbasa domowa nie zawiera aż tylu substancji chemicznych.
Mają też zwykle mniej tłuszczu niż kiełbasy kupowane w marketach, ponieważ są robione w ręczny sposób według tradycyjnych receptur – przez mielenie mięsa i przypraw, a następnie umieszczanie mięsa w osłonkach, które są wiązane i gotowane, aż stwardnieją. Dzięki temu, są zdrowsze dla organizmu.
Domowe wyroby są smaczniejsze
Istnieje wiele powodów, dla których domowe kiełbasy są o wiele smaczniejsze niż ich masowo produkowane odpowiedniki. Przede wszystkim mięso wykorzystywane do ich produkcji jest prawdziwym mięsem, a nie jego tanim zamiennikiem. Swoje walory smakowe dają także przeprawy, których z reguły jest znacznie więcej – dzięki temu sama potrawa jest dużo aromatyczniejsza.
Zobacz również: mięso z cielęciny w Słupsku
Nie bez znaczenia jest również sposób ich przygotowania. Wykorzystywana wędzarnia zapewnia wyjątkowy zapach oraz smak, których nie mogą zapewnić marketowe produkty
Domowe wyroby sprawdzą się w każdej kuchni
Ogromną zaletą domowych wyrobów mięsnych jest to, że doskonale sprawdzają się w każdego rodzaju kuchni. Najlepiej pasują oczywiście do tej tradycyjnej, gdzie dominują dania znane od wieków, które z dużym prawdopodobieństwem serwowała Ci babcia. Między innymi dlatego, tradycyjne przygotowywane kiełbasy i szynki tak chętnie trafiają do menu regionalnych restauracji.
Dla wielu może być to zaskoczeniem, ale domowe wyroby równie dobrze odnajdują się również w nowoczesnej kuchni. Ich wyjątkowy aromat i smak świetnie komponują się z modnymi dodatkami – jak bakłażany, sery czy owoce morza. Co ważne, ich walory smakowe doceniają nie tylko kucharze, ale przede wszystkim klienci odwiedzający modne restauracje.